Drivhus - Fnd de bedste drivhuse til din have

At investere i et drivhus er at investere i ekstra haveglæder. Ud over en længere sæson giver drivhuset mulighed for at dyrke afgrøder, som der ellers skal mere end almindeligt held til at lykkes med under åben himmel.
Investeringen behøver i øvrigt ikke være af en størrelsesorden, som får en bankrådgiver til at bryde sammen. Der findes færdige drivhuse i et væld af størrelser og kvaliteter fra nogle få tusind kroner og op til det tidobbelte. Du kan også bygge drivhuset af genbrugsmaterialer.
Valget afgøres foruden af prisen af de ønsker, du som haveejer har til drivhuset, og af den plads, der er til rådighed i haven.
Drivhusene kan inddeles i tre hovedtyper: Sadeltagshusene er langt de almindeligste og i mange henseender de mest funktionelle. Halvtagshusene er et godt alternativ, hvis man har et godt belyst vægstykke af en vis højde til rådighed. De 6-12-kantede pavilloner er værd at overveje, hvis du vil kombinere lysthus med drivhus.
Generelt vil de fleste være bedst tjent med et drivhus på 8-12 m2. Det skal jo ikke være større, end du kan overkomme at passe det.
Rumindholdet i huset er lige så vigtigt som grundfladen. Navnlig højden betyder noget for planternes trivsel og for dit eget velbefindende, når du opholder dig i drivhuset. Er huset for lavt, er det svært at gå oprejst, når de velvoksne planter er bundet op under loftet, og ventilationen omkring planterne bliver også for dårlig. Se både på højden af de lodrette sider og på højden under rygningen.
Bredden af huset har betydning for indretningen og anvendelsen. Jo bredere, jo bedre, men samtidig skal husets bredde passe til længden.

Glas eller plast drivhus
Prisforskellen på drivhuse ligger bl.a. i de materialer, som skelettet er bygget op af. Det siger næsten sig selv, at jo kraftigere konstruktion, jo højere pris. Med hensyn til dækmaterialet er der også valgmuligheder. “Ruderne” på de allerbilligste drivhuse består i nogle tilfælde af plastfolie, som ikke slipper tilstrækkeligt med lys ind. Det almindeligste er glas, som er mest gennemsigtigt og lysgennemtrængeligt, så lysmængden kan udnyttes på selv korte dage, fx i det tidlige forår.
Endelig er der de hårde plastplader i forskellige kvaliteter. De bedste – og dyreste af dem – er slagfaste og varmeisolerer næsten lige så godt som en termorude.

Hvor skal drivhuset ligge?
Mange drivhuse er placeret i forbindelse med køkkenhaven. Men sådan behøver det ikke at være. Der er ingen faste regler for drivhusets placering. Du kan gøre næsten fuldstændig, som du selv synes. De følgende gode råd skal derfor ikke tages for mere, end de er. Det er ideer, du kan lade dig inspirere af, og som måske kan sætte fantasien i sving.
Der skal masser af lys til planterne i drivhuset, men ikke nødvendigvis bragende sol. Massiv skygge fra bygninger, mure, høje hække eller store, stedsegrønne træer – ens egne eller naboens – vil garanteret give problemer. Men et enkelt eller to løvfældende træer, der giver skygge midt på dagen om sommeren, kan derimod forhindre, at temperaturen bliver for høj i drivhuset.
Det betyder ikke ret meget, om drivhuset har gavlene øst-vest eller syd-nord. Kun hvis drivhuset også skal bruges i den lysfattige vintertid, kan der være fordel ved den øst-vest-vendte placering.
Det er meget vigtigere, at drivhuset ligger bekvemt i forhold til huset. Det skal være nemt at smutte ud og kikke til planterne flere gange om dagen og at plukke noget til bordet, selv om du allerede er i gang med maden i køkkenet eller på terrassen.
Tænk også på, at det tit regner her til lands. Det er rart at kunne gå derud på en fast belægning. Og husk, at vandkanden kan være tung at slæbe, hvis der er langt til nærmeste vandhane.
Du får ekstra glæde af dit drivhus, hvis det er et rart sted at være. Forvis det ikke til et kedeligt hjørne, men læg det i stedet, hvor det kan spille sammen med resten af haven. Du vil nyde både at arbejde i drivhuset og at slappe af på en lille siddeplads, hvis der er noget kønt at kikke på udenfor.
Overvej, om ikke drivhuset kunne placeres ved terrassen. Er det ønskeligt med lidt afstand, kan der skabes forbindelse ved hjælp af en sti eller en pergola.
Drivhuset kan også fungere som en elegant rumdeler i haven. Glasset spejler detaljerne, samtidig med at det er muligt at kikke igennem og få ekstra oplevelser.