Havepavillon

På jagt efter havepavillon?
Hvorfor nøjes med at nyde haven halvdelen af året? Med en havepavillon kan du nyde haven hele året – også om vinteren, hvis du har investeret i en solid vare med stærke ruder. Det er blevet mere populært, og så længe man har opvarmning i pavillonen er der rig mulighed for at nyde vinteren i haven. Problemet med kulden kan nemt løses i form af eksempelvis en el-radiator.

En vinterhavepavillon bringer glæde, selv om fornøjelsen er størst om sommeren. Når tusmørket nærmer sig, bliver den et næsten fortryllende sted at opholde sig – og ikke mindst et fortryllende sted at stresse af. Midt i haven, skjult fra myg og andre insektplager.

Ro til sindet
Selv den simpleste havepavillon udvikler en spændende forandring, når mørket lægger sig som en tyk dyne over haven. Glasfelterne reflekterer lyset på de mærkeligste måder og pavillonen danner et romantisk udgangspunkt for store oplevelser med de nærmeste. Er strukturen designet til at blive brugt nat og dag, vil være synd at snyde sig selv for den ekstra livskvalitet, som en pavillon kan bringe tilværelsen. Det lyder måske lidt forkromet og klicheagtigt, men det er sandt.

Hvilken havepavillon skal jeg vælge?
Det er en god idé at frekventere en udstilling, når man skal vælge sin havepavillon. En række danske forhandlere arrangerer udstillinger, hvor man kan få et uforpligtende indblik i, hvilke muligheder markedet rummer. Og mulighederne og priserne er mange, så man skal tænke sig godt om, inden man køber.
Man bør også søge på nettet, men lad være med at købe en pavillon, som du ikke har set! Det svarer til at købe en bil, man ikke har kørt i, og man ved ikke hvilken stemning - hvilken atmosfære - pavillonen rummer.
En havepavillon er alt fra en primitiv billig version, købt i Jysk Sengetøjslager for nogle få hundrede kroner – og til de smukke pavilloner, der står på de danske slotte rundt omkring i kongeriget. De fleste vælger noget midt imellem, og udvalget er altså stort.

Hvilke faktorer skal jeg have i spil inden køb?
Det er vigtigt at gøre sig helt klart, hvor meget pavillonen må fylde. Og man skal passe på med ikke at overvurdere sin have. Hvis havepavillonen fylder for meget, kan haven komme til at se meget lille ud, og det kan give en klaustrofobisk fornemmelse, selvom der faktisk er ekstra plads bag pavillonen, som først rigtigt kommer til sin ret, når den står som en naturlig del af haven. Den skal ikke være for dominerende. Den skal være et romantisk islæt i hjørnet. Dog må den absolut gerne være synlig. Du kan evt. få en arkitekt til at se på pavillonen og haven, og høre hans råd til den konkrete pavillon. Måske kommer det ikke til at se ud, som du forestiller dig! Og en arkitekt er trænet til at se den slags.
Men det er naturligvis også op til den enkelte at udvælge den pavillon, som netop DU kan li’. Ovenstående er ment som generelle råd, der er ingen regler. Det er din have.

Lej en pavillon

Det er også muligt at leje en havepavillon til en fest. Det er næsten altid en type af sejldug, som man dermed lejer og priserne er fornuftige. Dette er som regel en stor succes, og det kan desuden redde en fest, som er truet af det ”dejlige” danske sommervejr. Har man lejet en tilpas stor pavillon, kan man i øvrigt også lukke dugen, som var det en dør, og således har man en indendørs fest i haven. Skulle det være koldt gør det ikke det store. Dugen holder luften ude og kropsvarmen vil i reglen opvarme pavillonen, sådan, at det er til at holde ud at være der.

Faldgruber
Som tidligere antydet er en faldgrube, at man køber noget, man ikke har set live. Det er ikke nok at se en pavillon over nettet og dernæst bare bestille den.
Den skal også kunne være på det areal, som man har udset sig. Hælder det pågældende areal? Er det evt. muligt at grave et hjørne ud således, at det bliver pant – og dermed mere velegnet til pavillonen? Tal med en ekspert – eller gerne flere, som kan rådgive dig om den bedste fremgangsmåde. Og allerbedst: Få en ekspert eller arkitekt hjem i din have. Så kan de give dig det helt rigtige råd derfra.

Havepavillon priser
Det er klart, at man i vid udstrækning får, hvad man betaler for. Det gælder også for havepavilloner, om end man typisk kan få gode tilbud sent på sommeren, når sæsonen er ved at være forbi.
En havepavillon af den billigste slags med sejldug til Roskilde Festival koster omkring 500 kr. De bedre modeller, som er designet til at stå stationært i haven året rundt, er en del dyrere. Typisk koster de mellem 5.000 kr. og 15.000 kr. Denne slags har karakter af et lille hus, ofte med rigtige glas. Men igen, det kommer an på hvad man efterspørger.